2022-04-12

Hazine dolu Türkiye, Kahramanmaraş / お宝いっぱいのトルコ〜カフラマンマラシュ


     Sonraki adımımız aslında Gaziantep'ti ama Kapadokya'da kahvaltı yapıp, Kayseri'deki arkadaşıma ziyaret edince oraya kadar gitmek zor oldu ve Kahramanmaraş'ta bir gece kalmaya karar verdik.

 次なる目的地は実はガーズィアンテプだったのですが、カッパドキアで朝ごはんを食べ、カイセリに住む友人を訪ねてしまうと、そこまで行くのは難しくなり、カフラマンマラシュで一晩ステイすることにしました。

    Kahramanmaraş, yani maraş deyince aklımıza Maraş dondurma gelir. Japonya'da da Türk dondurması olarak meşhur olan o dondurma. Burası şimdi pastane zinciri olarak da çok ünlü MADO'nun, yani maraş dondurmasının memleketidir. Biz de MADO'nun başladığı yere uğradık: Yaşar Pastanesi. Burada ilk defa gördüğümüz kömbe ve tabi ki dondurmayı tattık. 


 カフラマンマラシュ、またの名をマラシュと言えば、マラシュ・アイスクリームが思い浮かびます。日本でもトルコアイスとして有名な、あのアイスクリームです。ここは現在お菓子屋チェーンとして知られるマドの、マラシュ・アイスクリームの故郷。わたしたちもマドがスタートした場所に立ち寄りました:ヤシャル・パティスリー。ここで初めて見たキョンベ(パンとクッキーのあいだのようなお菓子)と、もちろんアイスクリームを味わいました。

    Bunun dışında pek beklentimiz yoktu Kahramanmaraş'tan. Fakat buraya geldikten sonra Germanicia Antik Kenti Taban Mozaiklerinin olduğunu öğrendik. Sonraki sabah Gaziantep'e yola çıkmadan bu mozaiklere bakmaya gittik. 

 このほかにカフラマンマラシュで特に期待していることはなかったのですが、ここに来てからゲルマニシア古代都市遺跡の床モザイクがあることを知りました。翌朝、ガーズィアンテプに向けて発つ前にこのモザイクを見に行ってきました。



    2007 yılında kaçak kazı ihbari neticesinde başlatılan çalışmalar ile ortaya çıkarılan mozaikleri, şimdi iki farklı yerde görebiliyoruz. Evlerin sıkışık bulunan bu bölgede daha ne kadar mozaikler çıkacak, kim bilir. Yani antik kentin üstüne şehir kurulduğu için oradaki evlerin altında değer mozaikler saklanıyor şu an. Umarım güzel bir şekilde eski hali ortaya çıkar ve düzenlenebilir. 10 sene sonra tekrar ziyarete gelmek isterim.

 2007年に違法な掘削が行われていると通報があり、その結果として始まった発掘で姿を見せたモザイクを、現在二つの異なる場所で見ることができます。家々がぎゅうぎゅうに建ち並ぶこのエリアで、これからどれだけのモザイクが出るのかわかりません。古代都市遺跡の上に町が形成されたため、そこにある家々の下にはいまも価値のあるモザイクが隠れています。これらが良い状態で掘り出され、整備されることを願います。そして、10年後にもう一度ここを訪問したいと思います。





Gezme tarihi: 11 - 12 Ocak 2021 / 訪問日:2021年1月11〜12日

No comments:

Post a Comment