2022-09-16

Hazine dolu Türkiye +, Frig Vadisi ve Frig Yolu 1 / お宝いっぱいのトルコ➕プラス〜フリュギアの谷、フリュギアの道1

    Hazine dolu Türkiye + (artı), ikincisi: Frig Vadisi ve Frig Yolu. 
 お宝いっぱいのトルコ+プラス、第2回:フリュギアの谷、フリュギアの道。

    Kütahya - İstanbul yolunu geçerken hep görüyorduk kahve rengi ''Frig Vadisi'' tabelasını. Ama hiç girmemiştik o sapa yola. Geçen sene (2021) Ağustos ayında bir iş için Kütahya'ya gittğimizde karar verdik, bir girelim o yola, bakalım Frig Vadisi'ne.
 キュタヒヤーイスタンブルをつなぐ幹線道路を通るとき、いつも茶色の標識「フリュギアの谷」を見かけていました。でも、一度もその横道に入ったことはありませんでした。去年(2021年)8月に用事でキュタヒヤに行った時に心に決めました。ちょっと入ってみよう、その道に。フリュギアの谷を見てみようと。

    O zaman hazırlıksız gitmiştik, hiç araştırmadan, sadece yol tabelasına bakarak, google map'ın yönlendirmesi ile ilerledik. Vardığımız yer burası. (Sonradan anladık ki, aslında Frig Vadisi, Frig Yolu derken daha çok Afyonkarahisar ve Eskişehir tarafındaymış. Burası da Frig Vadisi tabi)
 その時はかなり用意不足。なーんにも調べずに、とにかく標識を見ながら、グーグルマップのガイドに従って突き進みました。到着したのはココ。(あとで分かったことですが、実はフリュギアの谷、フリュギアの道って言うとアフィヨンとかエスキシェヒルの方がメインです。ここももちろんフリュギアの谷ですけど)

なかなか期待させる見た目(^_^)
近寄るとこんな感じ
左穴の上の窪みのところまで登ってみました!
別の角度から
また別のとこにも登ってみた
結構広範囲に広がっている
近くにはまた別の遺跡も
違う時間帯に見るとまた違った印象になるかも

    Sonra Eskişehir merkezine yöneldik, hedefimiz: OMM, yani Odunpazarı Modern Müze. Bu binanın mimari kimdir biliyor musunuz? Evet, gurur duyarak söylüyorum: Kengo Kuma, Japon mimar ve profesör. Eğer müze ile ilgilenmiyorsanız bile bu yapıyı görmek için OMM'yi ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Zaten o yapıyı görünce müzenin içine girmek istersiniz. Müzenin içinde de bir Japon'un güzel bir eseri var. (Anlatınca sürpriz olmayacak diye sadece bir Japonun eseri diyorum burada. Foto da koymuyorum) Bu arada yanında bulunan OMM inn (otel)in restoran ve kafe kısmına da mutlaka uğrayın. Eğer Vegan iseniz mutlaka!!!
 その後エスキシェヒルの中心地に向かいました。目的はOMM、つまりオドゥンパザル現代美術館(オドゥンパザルは直訳すると「薪市場」。昔はそういう場所だった)。この建物の建築家が誰かご存知ですか? そう、誇らしい気持ちで紹介します:隈研吾氏。日本の建築家で大学教授。もし美術館に興味がなくても、この建物を見るためだけにOMMを訪れてはいかが? もしこの建物を見れば、美術館の中にも入りたくなるはず。美術館の中にもある日本人の素晴らしい作品が展示されています。(説明すると驚きがなくなっちゃうので、ここではただ日本人の作品と言うにとどめます。写真もなし)ところで、隣にあるOMMイン(ホテル)のレストラン&カフェ部分にもぜひ立ち寄ってください。あなたがヴィーガンならゼッタイに!

    Eskişehir'den sabah erkenden çıkıp tekrar Frig Yolu'na konulduk. Yanına kadar gidip bakmadık ama ana yoldan da bir sürü ilginç kayalar görünmeye başladı. Ve ilk araba park ettiğimiz yer: Gerdekkaya. Vardığımızda sabah 7:30 civarında. Tam sabah güneşi tapınak gibi görünen bu güzel yapıya vuruyordu ve manzara daha da ihtişamlı olmuştu. Tapınak gibi dedim ama bu anıt mezarı. Kocaman kaya kütlesinin doğu kısmına oyulmuş sütünlü bu anıt, Dor düzeninde inşa edilmiş. Helenistik Çağ'a ait olduğu düşünülüyor. 
 エスキシェヒルを朝早くに発ち、再びフリュギアの道を目指します。近くにまで行って隅々まで見なかったけれど幹線道路からもたくさんの面白い形の岩が見え始めました。そして、最初に車を止めた場所は、ゲルデッカヤ。到着したのは朝の7時半ごろ。ちょうど朝陽が寺院のように見える美しい遺跡に当たっていて、その眺めはさらに目を奪う美しさに。寺院と書きましたが、これは霊廟。巨大な岩塊の東側に掘られた柱付きの霊廟はドーリア式(またはドリス式)で建てられたもの。ヘレニズム時代の遺物だと考えられています。

これが見るものに感動を与える荘厳なゲルデッカヤ
ちょうど朝陽が霊廟を照らしていた
その隣にも奇妙な岩が

   Haydi yolumuza devam edelim! Küçük Yazılıkaya'yı arabadan bakıp, bu seferki gezinin parlak noktası, Midas Anıtı'na geldik. Midas, Japonya'da Ezop Masalları'nın biri olarak bilinen ''Eşek kulaklı Kral'' ta kendisi. 17 metre yüksekliği, 16.5 metre genişliğinde bulunan bu anıtın çoğu yüzeyi geometrik motiflerlerden oluşan zengin bir bezeme ile süslenmekte. Anıtın merkezindeyse büyük bir niş mevcut. Burası dini törenlerinde içine tanrıça Matar'ın heykelinin yerleştirildiği en kutsal bölüm imiş. Ve bu anıtın yukarı tarafı, soldan sağa bir Frigce yazı yazılmakta. Bu yazıda Ates ve Midai sözcükleri görünüyormuş, o yüzden de Midas Anıtı deniyormuş.
 さぁ、旅を続けましょう! キュチュック・ヤズルカヤ(文字の書かれた小さな岩盤)を車から眺め、今回の旅のハイライト・ミダースのモニュメントに到着。日本ではイソップ寓話のひとつとして知られる「王様の耳はロバの耳」に出てくるその王様です。高さ17メートル、幅16•5メートルのこの建造物のほとんどの表面は幾何学的なモチーフによる豊かな装飾が施されています。モニュメントの中央には大きな壁龕が。ここは宗教的儀式において中に女神マタルの彫像を置くとても神聖な場所だとか。そして、このモニュメントの上の部分、左から右に向けてフリュギア語が書かれています。この文字列に Ates と Midai という言葉が見られることからミダース・モニュメントと呼ばれているのだとか。

王様の耳はロバの耳、の王様ミダースのモニュメント

    Bunun yanında Kırkgöz Kayalıkları, arka tarafına yol alırsanız kaya mezarı, küçük yazlıkaya (yolda gördüğümüzden farklı), sarnıç filan da görebilirsiniz. Burada düzenlenmiş patika oldukça keyifli yürüyüş size sunacaktır - biz bayağı eğlendik :)
    Böylece ilk Frig Vadisi ve Frig Yolu ziyareti sona ermişti.
 この隣にはクルクギョズ・カヤラル(40の目の岩群)、後ろの方に進めば岩窟墓、キュチュック・ヤズルカヤ(道中に見たのとは別のもの)、貯水場なども見られます。ここに整備された遊歩道はとても楽しいウォーキングの時間を提供してくれるはずーわたしたちはかなり楽しんじゃいました!
 こうして最初のフリュギアの谷、フリュギアの道の旅は終わりを迎えました。

モニュメントの左から入っていくと、この岩窟墓
岩の形、色が変化に富んで飽きない
撮り方次第で楽しい写真が楽しめる
カッパドキアっぽい岩も多い
こちらがキュチュック・ヤズルカヤ
違ったタイプの岩窟墓。人と比べると大きさがわかる
こうして整備されている場所も
ここは貯水場だったところ

   İkinci bölümüne devam eder...
 後半に続く。。。

No comments:

Post a Comment