2022-09-14

Hazine dolu Türkiye, Hatay/ お宝いっぱいのトルコ〜ハタイ

    Hatay Antakya'daki ilk gün müze günü oldu: Önce Hatay Arkeoloji Müzesi'ne, sonra yürüyerek Müze Otel'e gittik.

    Bu gezide oldukça müzeleri gezdik, özellikle arkeoloji müzelerini ama sanırım en çok beğendiğim müze, Hatay'deki arkeoloji müzesiydi. Müze Otel'de fena değildi - otelin temelinde bulunan büyük mozaikler... Korona zamanında olduğu için otel kapalıydı ama 2300 yıllık geçmişin üstünde yatmak nasıl bir his acaba...!? 

 ハタイ県アンタクヤでの最初の1日は博物館の日になりました。まずはハタイ考古学博物館へ、そして歩いてミュージアム・ホテルに行きました。

 この旅でかなりの数の博物館に行きましたがー特に考古学博物館ーおそらく、この博物館がわたしの一番のお気に入り。ミュージアム・ホテルも悪くありませんでしたけれど:ホテルの基礎の部分に大型のモザイクが広がっています。コロナ禍だったためホテルは閉鎖中でしたが2300年の歴史の上で眠るってどんな気分なんでしょうね?

    İşte müzelerde çektiğim fotoğraflar şunlar:

 そして、これが博物館で撮った写真です。

愛らしいシュッピルリウマ♡

ライオンの彫刻(玄武岩)

おそらくストームゴッド(日本なら風神雷神)

骸骨のモザイクは人生の儚さの象徴

幸運をもたらすものだとか?

死はすべてを平等にする

    İki müze gezince şekerimiz düştü, madem Hatay'dayız, güzel bir tatlı yiyelim diye Uzun Çarşı tarafına, Çınaraltı Künefe Yusuf Usta'ya künefe yemeye gittik :) Ama bu, Hatay'da yediğimiz en güzel şey değildi (En sevdiğim şey nedir sizce?) 
 二つの博物館をめぐってすっかり疲れてしまい、ハタイにいるんだから美味しいスイーツでも食べようとウズン・バザールの方にある「プラタナスの木の下のキュネフェ、ユスフ大将」へキュネフェを食べに。※キュネフェは日本語だとクナーファとして認識されている模様。中東のスイーツ。けれど、これはハタイで食べた一番美味しいスイーツではありませんでした。(一番気に入ったもの、なんだと思います?)

トルコでも人気のスイーツ・キュネフェ

    İkinci gün ise şehirde gezme: Antakya deyince aklımıza gelen kiliseler, arka sokaklar, sinagoglar... Günün parlak noktası ise tabi ki St Pierre Anıt Müzesi. Dünya'nın ilk mağara kilisesi olarak bilinen kilise, aynı zamanda Hristiyanlığın Kotolik, Ortodoks ve Protestanlık mezheplerine ayrılmadan önceki ilk kilisesiymiş. 
 二日目は街歩き。アンタクヤと言えば思い浮かぶ教会、路地裏、シナゴーグ...。そしてハイライトはもちろん聖ピエール教会(博物館)。世界で初めての洞窟教会として知られる場所は、同時にキリスト教がカソリック、オーソドクス、プロテスタントというセクトに分かれる前の最初の教会だそうです。


アンタクヤの路地裏
シナゴーグ

聖ピエール教会
聖ピエール教会の中
透かし彫りから入る陽の光が優しい
彼岸への船渡し人・カロンの浮き彫り

    Affan Kahvesinde dondurmada tattık ama pek hoşma gitmedi...

 この二日目にハタイで一番気に入ったスイーツに遭遇:バクラヴァのカイマクのせ!!!※カイマクは、乳脂肪分60%の濃厚クリーム 場所をちゃんと覚えていないのですが、クルトゥルシュ大通り沿い、サルミィイェモスクとアンタクヤ・シナゴーグのあたりだったかと。ちっちゃなお店で、製菓アトリエのような場所。もう一度行くことができたら絶対探します!


 アッファン・カフェでドンドルマも味わったけど、別にそれほど。。。



    Üçüncü günde ise istikamet Samandağı. İlk önce St. Simon Manastırı'na yöneldik ama maalesef kapalı. Bir şekilde içeriye girebilir miyiz diye biraz baktık ama çitler bayağı yüksek, burada çabalayıp bir yer kırmayalım diye vazgeçip sadece Kel dağı ve rüzgar türbinleri fotoğrafını çekip yetindik... Sonra Vakıflı diye Ermeni köy'e uğradık ama kilise dışında Ermeni havasını hissetmedik. Köylüler de normal Türk sanki... deyip Musa Ağacı'na gittik fakat bu ağaç da düşündüğüm kadar büyük değildi. Sanırım ağaç yaşlandı ve dalları kesilmiş. Hatay Valiliği'nin sayfasında ''Ağacın dalları yaklaşık 1000 metrelik alanı kaplamaktadır'' diye tanıtılıyor da hiç de öyle görünmüyordu. 


 三日目はと言えば、目的地はサマンダーエリア。まずは聖シメオン修道院へ。ところが残念ながら閉鎖中。なんとか中へ入れないものかと見渡してみたけれど金網はかなり高く、ここで無理してどこか怪我なんかしたら元も子もないと諦めて、ケル山と風力発電のお姿のみ写真に収めて満足しました。その後ヴァクフルというアルメニア人の村へ立ち寄りましたが教会以外特にアルメニアの雰囲気はなし。村人も普通のトルコ人のようでした。ということで、モーセの木へ。ところがこの木も思っていたほど大きくなくて。たぶん木が年をとって、枝も切られてしまったよう。ハタイ県庁のウェブサイトでは「木の枝は1000メートルほどの場所をカバーしている」ってあるんですけど、まったくそんなふうには見えませんでした。

    Böyle yazınca üçüncü günümüz pek verimli değilmiş gibi hissettiriyor olabilir ancak günün güzelliği sonradan başladı. Kel Dağı manzarası zaten muazzam ve deniz ile beraber olunca muhteşem oldu. Ve sonrasında gezdiğimiz Beşiklik Mağara ve Titus Tüneli, gerçekten gezilmesi gereken yerlerdi. 

 こんなふうに書くと、わたしたちの三日目はそれほど収穫がなかったように思われるかもしれませんが、この日の良さはこのあとから始まったのです。ケル山の眺めはもともと荘厳ですが、海と一緒になるともう最高! それから巡ったゆりかごの洞窟(巌窟墓)とタイタストンネルは、本当にぜったい行くべき場所でした。

ケル山と地中海が出会う場所・サマンダー

    Beşikli Mağara, Seleukeia Pieria Antik Kenti'nin en önemli kalıntılarından birisi: Tamamen kayaya oyulmuş mezar kompleksidir. Buraya gelene kadar yürüdüğümüz, araba sürdüğümüz yerlerden de yamaç yüzeyinde bir şeyler görüyorduk da onlar da bu antik kentin parçaları muhtemelen. Zaman kısıtlı olduğu için yakınlaşıp göremedik maalesef. 

ゆりかごの洞窟

 ゆりかごの洞窟はセルケイア・ピエリア古代都市の最も重要な遺跡のひとつ。完全に岩を削って作られた岩窟墓の集合体です。ここに来るまで歩いたり、車で通ってきた場所からも山の斜面に何かしらあるのが見えました。それらも全部この古代都市の一部に違いありません。間もなく近くまで行って見ることはできませんでした、残念ながら。

ゆりかごの洞窟より
ゆりかごの洞窟の内側
中には長方形に彫られた棺がたくさん
道中で見かけた何か。こんなのがいっぱい

トンネルの入り口
    Titus Tüneli, Beşikli Mağara'nın pek yakınında, oldukça büyüleyici bir yapı. Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla yapılmış. Dağ içine oyulan tüneli 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde. Tünelin içinde yürürken nedense ''Ferhat ile Şirin'' hikayesi aklıma gelmişti. Meğerse ''Ferhat ile Şirin'' hikayesinin sahnesi, bu gezidede geçtiğimiz Amasya. Yine de bu tüneli bu hikayeye yakışmaz mı sizce?


 タイタストンネルは、ゆりかごの洞窟のすぐ近く、かなり神秘的な場所です。山々から流れてきて人々の暮らしを脅かす洪水などの被害から守るために作られたそう。山の中を削って作られたトンネルは全長1380メートル、高さ7メートル、幅6メートル。トンネルの中を歩くと、なぜだか「フェルハドとシリン」の物語が思い浮かびました。とはいえ、この物語の舞台は、今回の旅でも訪れたアマスヤ。それでも、このトンネルはフェルハドとシリンの物語に当てはまると思いませんか?

中から見るとこんな感じ。きちんと反対側まで抜けられる

Gezme tarihi: 20 - 24 Ocak 2021 / 訪問日:2021年1月20〜24日

No comments:

Post a Comment