2022-09-14

Hazine dolu Türkiye, Karatepe - Aslantaş Açık Hava Müzesi / お宝いっぱいのトルコ〜カラテペ:アスランタシュ野外博物館

     Antakya'yı arkamıza bırakıp yola konulduk 24 Ocak'ta. Hedefimiz Karatepe - Aslantaş Açık Hava Müzesi. Çok da çıtam yüksek değildi, bu müze konusunda. Aklımda geçen ziyaret ettiğimiz Yesemek vardı, oraya benziyordur diye düşünüyordum. Yanılmışım!!! 

 1月24日、アンタクヤをあとにして出発。目指すはカラテぺーアスランタシュ野外博物館。この博物館に関して、わたしの期待度はそれほど高くありませんでした。少し前に訪れたイェセメッキに似た感じなんじゃないかと、考えていたわけです。が、間違ってました!!!

公園内のダム湖

    Aslantaş Açık Hava Müzesi, Karatepe - Aslantaş Milli Parkı'nın içinde. 1958 yılında halka açılmış 4295 hektarlık Milli Parkı'nın bir kısmı, Açık Hava Müzesi şeklinde düzenlenmiş. Burada Geç Hitit dönemine ait bir sürü kabartma ve heykeller sergilenmekte. Müze deyince herşey cam vitrinin içinde olan Japonya'yı düşününce böyle bir imkan olması süper bir şey. Dokunabiliyorsunuz, hissedebiliyorsunuz filan. Türkiye'deki başka müzelere kıyasılanırsa düz ve sade bir müze, fakat açıklamalar güzel yapılmış, bu açıklama ile beraber eğer çocuklar ile gelirseniz de eğlenebilirsiniz diye düşünüyorum. Türkiye'de bazı müzeler açıklamasız ve ya çok fazla açıklama oluyor ama burada tam olması gerektiği seviyede açıklanmıştır. 

    Şimdi bazı kabartmalar, heykellere bakalım:

 アスランタシュ野外博物館は、カラテぺーアスランタシュ国立公園内にあります。1958年に一般公開された4295ヘクタールの広さを誇る国立公園の一部が、この野外博物館として整備されています。ここでは後期ヒッタイトの時代に属するたくさんのレリーフや彫刻が配置されています。博物館というとすべてがガラスのショーケースの中にある日本を考えると、こうした機会に恵まれているのは素晴らしいこと。触れるし、感じることができるのだから。トルコの他の博物館に比べると素朴で飾り気のない博物館だけど、展示物の紹介パネルが適切。この紹介があれば子どもたちと一緒に来ても楽しめるのではないかしら。トルコでいくつかの博物館は紹介が足りなかったり、多すぎたり。ここではちょうど良い分量で説明されています。

 では、いくつかのレリーフ、彫刻を見ていきましょう。

雄牛の男たち(クサリック)は入り口の守り神

トラの頭。表情がとても愛らしい♡

命の木と山羊たち

ライオンと格闘する王。上には禿鷹と格闘するウサギ

鷲頭と翼を持つ神話上の生物。上には太陽が輝く

饗宴シーン:王の振る舞いと犠牲

戦争と饗宴の神ベス

授乳の女神。後ろにはデーツの木

帆付き軍艦。船の後ろには勝利を祝う船長の姿が

当時の文字

    Bu arada biz buraya geldiğimizde aslında müze kapalıydı. Ama oradaki görevli açık hava müzesi kısmı ise kısa süre gezebilirsiniz diye izin vermişti. O yüzden müzenin kapalı kısmı yok burada. Yine de oldukça keyifli bir müze gezisi oldu bizim için. Arada baraj gölü karşısında yemek de yiyebildik (gizli).
 ところで、ここへ来たとき実は博物館は閉館中でした。けれど係員の方が野外部分なら、と短時間ではあるけれど入ることを許可してくれたのです。だから、博物館の屋内部分はここにはありません。それでも、わたしたちにとってはとても楽しい博物館巡りになりました。途中、ダム湖を前にランチだってしましたし(隠れて)。


    O gün içinde Adana'ya kadar gideceğiz diye öğleden sonra erkenden yola konulduk ve ana yola çıkana kadar bir yere daha uğradık: Kastabala Antik Kenti. O kale şeklini görünce uğramadan edemedik. 
 その日のうちにアダナまで行こうと午後早くに出発して、幹線道路に出るまでにもう1箇所立ち寄ることに:カスタバラ古代都市遺跡。あのお城の形を目にしたら立ち寄らずにはいられませんでした。
現在道路のある側から城へ向かう道

門に埋め込まれたレリーフ

岩の上に建てられたお城と犬

劇場もあった

お城の裏手にあった何か。橋脚?

Gezme tarihi: 24 Ocak 2021 / 訪問日:2021年1月24日

No comments:

Post a Comment