2022-09-16

Hazine dolu Türkiye +, Yalvaç / お宝いっぱいのトルコ➕プラス〜ヤルワチ

    Hazine dolu Türkiye serisi bitmişti ama bir artı + olarak eklemek istediğim birkaç yerler var. Onlarından biri ise Yalvaç.
 お宝いっぱいのトルコシリーズは終わったのだけど、そのプラスとして追加したい場所がいくつかあります。そのひとつがヤルワチ。

    Geçen sene (2021) Haziran ayında ilk defa gitmiştik. Önce merak ettiğimiz yer: Pisidia Antiokhela Antik Kenti'ne. Kentin içine girmeden KuzeyDoğu tarafında ayakta kalan Su Kemeri'ne uğradık. Bu kemer, yapıldığı zamanda kaynağından kente yaklaşık 10 kilometre uzanıyormuş, şimdi ise yaklaşık 250 metre ayakta. Yine de o figürü oldukça görkemli. Oradan şurdan diye fotoğraf çekme isteğini uyandırıyor.
 昨年(2021年)6月に初めて訪れました。まず、関心のあった場所:ピィシィディア・アンティオケラ古代都市遺跡へ。遺跡の中に入る前に北東の方向に残っている水道橋へ行きました。この水道橋、建設時には水源から街まで約10キロも続いていたのだとか。現在は約250メートルが残っています。それでもその姿はかなり威風堂々としていて、こっちからあっちからと写真を撮らずにはいられません。

    Akabinde gezdiğimiz Pisidia Antiokhela Antik Kenti, inanılmaz büyük değil ama tarihi meraklısını etkileyecek yapıya sahip. Mesela kentin içinde bulunan çeşme, tabi ki şimdi yıkılmış halinde ama uzakta görünen su kemerine bakınca buraya kadar nasıl su geldiğini iyi hayal edebiliyorsunuz. 
    Kentin içinde en gözalıcı mekan ise Ağustos Tapınağı. * Burayı sadece video olarak çektiğim için fotoğraf yok. İsterseniz Türkiye Kültür Portalı sayfasında bakabilirsiniz. Oradaki tabelada nasıl bir yapıydı anlatıyor ve o eski zamanı hayal ettikçe gerçekten hayrette kalıyorsunuz. M.S. 1. yüzyılda böyle bir mimar olması çok etkileyici. 
 そのあと巡り歩いたピィシィディア・アンティオケラ古代都市遺跡は、めちゃくちゃ大きいってわけではないけれど、歴史に興味がある人を十分満足させるには十分。例えば、街の中にある泉の遺跡はもちろんいまは崩壊してるわけだけど、遠くに見える水道橋を眺めるとここまでどうやって水が運ばれたのか、うまく想像できると思います。

 街の中で最も目を惹く場所はアウグストゥス寺院。※ここはビデオしか撮ってなくて写真がありません。よかったらトルコ文化ポータルのウェブサイトをご覧ください。そこに設置してあるパネルでどういった建築物だったか説明してあり、往時を想像すればするほど驚かずにはいられません。紀元後1世紀において、こんな建築があるなんて本当にすごい。

    İçnde bulunan Aziz Paul Kilisesi de önemli bir yer. Burası bir haç merkezi. Bu nedenle Ortodoks mezhebine ait birçok yabancı turist gelmekte. Tabi Korona zamanında buraya kadar gelen az olmuştur ama bundan sonra tekrar çoğalacağına inanıyorum.
    Şimdi oldukça popülerleşmiş Aziz Paul Yollarının bir tanesi de buradan Antalya Perge Antik Kenti'ne giden 500 kilometrelik yol. Tamamını yürümesi yaklaşık 30 gün sürer. Bu arada hayatını misyonerliğe adamış Aziz Paul, şimdiki Türkiye'nin hemen hemen her yere gitmiş (Karadeniz dışında), 4 kere misyoner gezisini yapmış. Bunun birincisi, Yalvaç - Perge arası. Üçüncüsü ise Antakya'dan başlayıp memleketi Tarsus'u, Konya'yı ve Yalvaç'i geçip, Uluborlu Apollonia, Dinar Apameia, Aydın Nyssa ve Efes'e kadar uzanıyor. (aslında bu yolculuk daha daha devam ediyor) Eğer bu yolun Yalvaç - Efes arası düzenlenirse yürümeye denemek isterim (yine 1000 kilometre filan var ama)

 遺跡の中にある聖パウロ教会も重要な場所。ここは巡礼の中心地で、だからこそ正教会派の外国人ツーリストがたくさん訪れています。もちろんコロナ禍ではここまでやってくる人は少なかったでしょうが、これからまた増えていくはずです。
 いまではかなりポピュラーになった聖パウロの道のひとつは、ここからアンタルヤのペルゲ古代都市遺跡まで続く500キロの道程。全工程を徒歩でいくとだいたい30日ほどかかります。ところで、その人生を布教に捧げた聖パウロは、現在のトルコのほぼ全土を訪れています(黒海地方以外)。 4度布教の旅に出ており、そのうちの最初の旅がヤルワチーペルゲ間。3度目の旅ではアンタクヤから始まって故郷のタルスス、コンヤ、そしてヤルワチを通って、ウルボルルのアポロニア、ディナルのアパメイア、アイドゥンのニッサ、そしてエフェソスへと続きました。(実際、この旅はまだまだ先がある)もしこの道のヤルワチーエフェソス間が整備されたら歩いてみたいと思います(1000キロ近くあるんだけどね・苦笑)

   Antik kentten sonra tabi ki müzeye gitmek lazım. Yukarıda yazdığım Aziz Paul misyoner yolculuğu haritası da oradaydı. Mutlaka uğrayın.
    Ve de bir tane daha uğramanız gereken yer var: Yalvaç Çınaraltı. Buranın kocaman çınar ağacını görmeden, altında kahve veye çay içmeden Yalvaç'ı terk ederseniz gelmemiş sayılırsınız. (Hem çok ucuzdu kahveler, çaylar, sodalar... Türkiye'nin başka yerlerden gelince burası sanki saat ilerlemiyor gibi!!)
 古代都市遺跡のあとには博物館に行かなくちゃなりません。上で説明した聖パウロの布教の旅の地図もここにありました。ぜひ立ち寄ってください。

古代都市遺跡に欠かせない劇場もちゃんと残っている

 それともうひとつ、立ち寄るべき場所があります。ヤルワチ・プラタナスの木の下。ここにある大きな大きなプラタナスの木を見ずして、その下でコーヒーやチャイを飲まずして、ヤルワチを後にしたなら、それはヤルワチに来なかった、ってことになりますよ。(しかもめちゃくちゃお手頃値段でした、コーヒーも、チャイも、ソーダも。トルコの他の場所からくると、ここはまるで時間が止まったよう!!)

No comments:

Post a Comment