2015-10-16

Dağlarda saklı tarihsel miras / 山あいに潜む歴史遺産

    Haziran ayında ‘‘Kahverengi tabelalar izleyerek…’’ yazısında yazmıştım. Türkiye’de ‘‘İnsan dolaşınca arkeolojik sit alanlarına varır’’ diye. Bu hissi birkez daha yaşadım. Bu seferki istikametimiz Pınara, Letoon ve Ksantos.
 6月に「茶色の標識を追いかけて……」という投稿で書きました。トルコでは「人が歩けば遺跡に当たる」と。この感覚、またまた感じてしまいました。今回の目的地はプナラ、レトゥーン、クサントス。

    Letoon ve Ksantos (soldaki fotoğraf), 1988 yılından beri Dünya Mirası listesinde yer alan Likya’nın önemli kentlerindendir: Letoon Likya’nın dini merkezi, Ksantos ise Likya’nın başkenti. İkisinden de tarih ve sanat açısından değerli eserler çıkmış fakat onları kendi mekanlarında görmek mümkün değil maalesef. Mesela Ksantos’ta bulunmuş ‘‘Nereidler Anıtı’’ 1988 yılında Londra’ya götürüldü, şu an İngiliz Müzesi’nde. At arabası başta olmak üzere dikkat çekici kabartmalar bulunan, hatta en güzel mimar örneklerinden birisi olan Payava Lahdi de şu an İngiliz Müzesi’nde. Doğu bazilikası (Doğu kilisesi)’nin zemininde inanılmaz güzel mozaikler var ama güneşten soldurmasın diye muşamba ve küçük taşlar ile kaplı. Bir gün Efes yamaç evleri gibi üstü tamamen kapatılırsa belki o güzel mozaikleri görebiliriz. Letoon, bir bakışta bana çok ilginç gelmediği için çok da gezmedim. Sadece tapınakta güzel mozikler (aşağıdaki fotoğraf) olduğunu duydum ve koşa koşa bakmaya gittim AMA bunun gerçeği Fethiye Müzesi’ndeymiş, benim koşmama neden olan mozaik ise gerçeğin kopyasıymış! (-_-;)
 レトゥーンとクサントス(上の写真)は、1988年以来世界遺産リストに名を連ねるリュキアの重要な街。レトゥーンはリュキアの宗教的中心地、クサントスはリュキアの首都です。両方とも歴史的・芸術的観点から見て価値のある出土品がありますが、それらを当地で見ることはできません、残念ながら。たとえばクサントスの〈ネレイド記念堂〉は1988年にロンドンへと運ばれ、現在は大英博物館にあります。馬車をはじめ興味をひくレリーフが施され、そのうえ最も素晴らしい建築例のひとつでもある〈パヤヴァの墓〉も大英博物館に。東教会の床には信じられないほどの美しいモザイクが施されていますが日光で褪せないようにとシートと砂利で覆われています。いつかエフェソスの〈丘の上の住宅〉のようにこのエリアが完全に覆われれば、もしかしたらあの素晴らしいモザイクを見ることができるかもしれません。レトゥーンは、一目見てそれほど興味を引かなかったのでそれほど歩き回りませんでした。ただ寺院にキレイなモザイク(写真)があると聞いて小走りに見に行ったのですが、その本物はフェティエ美術館にあるのだとか。走って見に行ったモザイクはレプリカでした!(-_-;)

    Pınara da bir Likya kenti ama bu seferki gezmede bizi en çok etkileyen yerdi. Fethiye - Kaş karayolundan içeriye sapıp Minare köyünden dağ yoluna girdikten birkaç dakika sonra önümüze büyülü etkileyici bir manzara (yukarıdaki fotoğraf) yayılmaya başladı, sanki Hayao Miyazaki’nin ‘‘Gökteki Kale Laputa’’sı, sanki ‘‘Yerdeniz’’ öykülerinde bulunan bir yer… Güvercin yuvası şeklinde yüzlerce kaya mezarının bulunduğu dağ, eşimin ifadesi ile ‘‘Antik dönemdeki TOKİ evleri’’, aynı zamanda Pınara kentinin aklopolü. Kentin çevresinde dağ yürüyüşü yaparcasına yeşillikler ve çam kokusu içinde gezdik. ‘‘Kral mezarı’’nın da bulunduğu kaya mezarları, çeşit çeşit lahit mezarlar, agora, odeon vb. güzel bir şekilde günümüze kalan antik kenti zaman yolculuğu yaparmışçasına gezebildik. 
   Biz hep Letoon ve Ksantos adını duyuyorduk, Pınara adını hemen hemen hiç duymadık ama bizim için en etkileyici yer burasıydı.
 プナラもリュキアの街のひとつですが、今回の観光でわたしたちが一番気に入った場所。フェティエーカシュを結ぶ主要道路から外れ、ミナーレ村から山道に入って数分後、目の前に神秘的で印象的な景色(上の写真)が広がり始めました。まるで宮崎駿の『天空の城ラピュタ』のような、まるで『ゲド戦記』の物語に出て来る場所のような……。鳩の巣のカタチで何百もの岩窟墓が掘られた山、夫の表現で言えば「古代のTOKI(トルコの住宅プロジェクト)住宅」は、同時にプナラの街のアクロポリス。その周りでトレッキングをするように緑と松の匂いのなかで歩き回りました。〈王の墓〉も見られる岩窟墓、数々の石棺、アゴラ(市場)、オデオン(劇場)など、素晴らしいカタチで現在に残る古代都市を時間旅行をするがごとく見て回れました。


    Fethiye - Antalya arasında 88 antik kent bulunmaktaymış ama burası ‘‘Pınara’’yı hiçbir şekilde kaçırmamanızı tavsiye ederim. Dünya mirası değil deyip pas geçmeyin sakın! (Bir gün mutlaka dünya mirası listesine girecektir!)
 フェティエとアンタルヤのあいだには88もの古代都市遺跡があると言われますが、ここプナラはゼッタイにお見逃しなく。世界遺産じゃないし、なんて言って通り過ぎないでくださいよ!(いつかきっと世界遺産リストに名を連ねるはずです!)

Kaya mezarı ve lahit mezar - 岩窟墓と石棺

Yürüyüş botu ile gitmek lazım tabi.
もちろん、トレッキングブーツで行かなくちゃっ!

Kaya mezarı - 岩窟墓

Yukarıdan bakabilecek köy ve dağ manzarası da güzel...
上から見晴らす村と山の景色も美しい。

No comments:

Post a Comment