2015-01-19

Bir kumaş kuşak devrederek... / 一本のタスキをつなぎながら……。


    6 yıl sonra ilk kez Japonya'da yılbaşını kutladım. Japonya'da yılbaşı deyince aklınıza ne gelir acaba? Bu sefer aklıma gelip hep beni düşündüren  ''Ekiden'' oldu.
 6年ぶりに日本でお正月を祝いました。日本のお正月、というと皆さんは何を思い浮かべますか? 今回、わたしが思い浮かべ、そしてずっと考えさせられたのは〈駅伝〉でした。

    ''Ekiden''i biliyor musunuz? Yollarda düzenlenen, birkaç kişinin takım olarak katıldığı uzun mesafeli (en az Maraton kadar - 42.195 kilometre -, daha uzun mesafeli Ekiden ise yüzlerce kilometre), Japonya kökenli bayrak koşusudur. 
 〈駅伝〉、ご存知ですか? 一般道で開催される、数人がチームとなって参加する長距離(少なくとも42.195キロのフルマラソンぐらい、より長い距離の駅伝なら数百キロ)の、日本発祥のリレー競技です。
    Japonya'da her sene 1 Ocak'ta ''Yılbaşı Ekiden'' olarak bilinen ''Tüm Japonya Kurumsal Takımı Ekiden Şampiyonası (Erkek için)'', 2-3 Ocak'ta ise kısaca ''Hakone Ekiden'' olarak bilinen Kanto Bölgesindeki Üniversiteler arası Ekiden yarışı düzenlenir ve Japon halkı coşkuyla bunları izler. Neden biz Ekiden'i seviyoruz, neden buna heyecan duyuyoruz? Çünkü bu takım yarışı: takımdaki herkes bir kumaş kuşak devrederek koşar, sadece kendisi için değil, takım olarak başarıya ulaşmaya çalışır. Bir kişi ne kadar iyi koşup bir aralıkta birinci olsa da onun birinciliğini takım olarak koruyamazsa şampiyon olamaz, aksine bir kişi her zamanki gibi iyi koşamazsa bile takım olarak başarı elde etmek mümkün. Tam ''Unus pro omnibus, omnes pro uno'', yani ''Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için'' yarışı denebilir. Sanırım bu psikolojisi, Japon halkının kalbine dokunuyor. (Kanımca 47 Samuray Öyküsü da aynı piskoloji...)
 日本では毎年1月1日に「ニューイヤー駅伝」として知られる全日本実業団駅伝(男子)が、1月2日・3日には通称「箱根駅伝」として知られる関東地区の大学対抗駅伝が開催され、日本人はこれを熱狂的に観戦します。どうしてわたしたちは駅伝が好きなのか。どうして駅伝に興奮するのか。なぜなら、これがチーム競技だからです。チームのみんなが一本のタスキを手渡しながら走る、ただ自分だけのためでなく、チームとして優勝をめざす。ひとりがどれほど好走し、一区間で一番になったとしても、その一位をチームとして守らなければ優勝はできない。反対にひとりがいつものように良い走りをできなくてもチームとして優勝することができる。まさしく「Unus pro omnibus, omnes pro uno.」つまり「ひとりはみんなのために、みんなはひとりのために」という競技だと言えます。おそらく、この心理が日本人の琴線に触れるのでしょう。(思うに、赤穂四十七士の話も同じ心理です。)

    Geçen Şubat ayında Japonya'nın eski şehri, Kyoto'da bir Ekiden yarışı düzenlenmiş: Kyoto'da bulunan Rinzai Budizmi Tapınağı, Taizo-in'in rahibi Daiko Matsuyama'nın fikriden yola çıkarak gerçekleştirilen ''Din Adamı Ekiden'i''. Bu nasıl bir Ekiden? Dinler arası Ekiden değil, bir takımın birinci koşucusu Shinto Tapınağının Kannushi (Tanrı ve insanların iletişimini sağlayan kişi), ikincisi Budizm Tapınağının rahibi, üçüncüsü Hristiyan rahibi, dördüncüsü ise imam gibi çeşitli din adamı bulunmuş ve bir kumaş kuşak devrederek koşmuşlar. * reference: http://logmi.jp/34073
    Hemfikir maraton ve Ekiden, Lüksemburg'ta da düzenlenmekte. Geçen sene başlayan ''Inter Faith'' adlı koşu faaliyeti (facebook sayfası), bu sene de 30 Mayıs'ta düzenlenecektir. 
 去年の2月、日本の古都・京都で、ある駅伝競技が行われました。京都にある臨済宗のお寺、退蔵院の住職・松山大耕氏の発案から実現した「宗教者駅伝」。これはどんな駅伝か。宗教対抗ではなく、たとえばあるチームの第一走者は神社の神主さん、第二走者はお寺の住職さん、第三走者はキリスト教の神父さん、そして第四走者はイスラム教のイマムというようにいろんな宗教者がいて、一本のタスキをつなぎながら走られたのです。※ 参照:http://logmi.jp/34073
 同じ発想のマラソンと駅伝が、ルクセンブルクでも開催されています。昨年始まった「Inter Faith / インター・フェイス」というランニング・イベント(facebook ページ)は、今年も5月30日に開催されます。

    7 Ocak'ta meydana gelen acı bir olay ile başlayan 2015, fakat birbirimizden nefret ederek değil, farkımızı kabul ederek beraber yaşamayı denemeliyiz! Hem halkın bölündüğünde kar elde eden halk değil, hükümdardır, cetveldir. Halk, her zaman birlik olması lazım, tıpkı Ekiden takımı gibi.
 17日に起こった悲しい出来事で始まった2015年、けれどわたしたちはお互いを憎み合いながらではなく、違いを受け入れながらともに生きることを試さなければ! それに市民が分断することで得をするのは市民ではなく、統治者です。支配者です。市民は、いつもひとつにならなければ。まさしく駅伝のチームのように。



    Böyle yazınca sanki Japonya'da bölünme yok gibi gözükebilir ama Japonya'da da farkımızı kabul etmeyip nefretini ifade edenler var maalesef... Umarım gücün nefretten değil sevgiden doğmasını fark edenler çoğalır... 
 こんなふうに書くと、まるで日本では分断がないように見えるかもしれませんが、日本にも違いを受け入れずに憎しみを表現する人々が残念ながらいます。願わくは、パワーは憎しみからではなく、愛から生まれることに気づく人たちが増えることを……。

2 comments:

  1. Merhaba, blogunuzla yeni karşılaştım. sizin gözünüzden Türkiyeyi görmek ve Japonya ile ilgili hiç bilmediğim bilgiler edinmek çok güzel.umarım Japonyayla ilgili daha fazla makale yazarsınız:) benimde ufak bir blogum var. ve Japonya kültür dergisi Hanabi Magazine de gönüllü yazarım. incelerseniz ve duyurursanız çok sevinirim. ücretsiz, online yeni bir dergi. daha çok Japon kültürü severlere ulaşmaya çalışıyoruz. http://hanabiproje.com/portfolio/sayi-1/
    https://www.facebook.com/hanabi.dergisi
    Teşekkürler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba Şeker,

      öncelikle bloguma geldiğiniz için ve de yorum bıraktığınız için çok teşekkür ederim.
      son zamanlarda çok sık yazmadığım halde böyle yorum alabilmem ne güzel :) yorumlar gördükçe yeniden ''daha sık yazmaya çalışacam'' diyorum kendi kendime ama vakit olmuyor maalesef... ama yine de beni etkileyen şeyler olduğu zaman yazmaya çalışacağım.
      Sizin blogunuza ve projenize baktım. Gerçekten süper bişey yapıyorsunuz bence. Böyle ifade etmek ve başkalar ile hissettiklerinizi paylaşmak güzel bişey - hem birbirimizi anlamak için de.
      Tabi ki blogunuzu duyururum, kolay gelsin, projenize hayırlı uğurlu olsun...

      Delete