2018-03-28

Sıcak soğuk çelişikliği / あったかい、冷たいの矛盾

    Her sene bir kez Japonya'ya gider, ailemi arkadaşlarımı görür ve tatil yaparım ama her gittiğimde ve Türkiye'ye döndüğümde kafamın karıştığı yer tuvalettir.
 毎年一度、日本に行って家族や友達と会い、休暇を楽しみますが、毎回行った時、そしてトルコに戻った時にわたしが混乱する場所は、トイレです。

    Japonya'ya gittikten 5 gün - 1 hafta boyunca ''Bu kağıdı nereye atacaktım!?'' diye düşünürüm. Oysa kağıt tuvalete atılır. Aksine Türkiye'ye dönünce birkaç gün yanlışlıkla kağıt tuvalete atarım ve ''Aaaa... buraya atmayacaktım ama.'' derim.
 日本に行ったあと5日〜1週間は「この紙をどこに捨てるんやったっけ?」と考えます。って、紙はトイレに捨てられるのです。反対にトルコに戻ってくると数日のあいだ間違って紙をトイレに捨ててしまい、「あぁー、ここに捨てるんじゃなかった。」と呟きます。

    Bu sefer de aynı şey tekrarladım ama bana en çok garip gelen şey ise şuydu: Klozetin ısısı. Türkiye'ye döndükten sonra nedense şimdiye kadar hissetmediğim kadar soğuk hissettim. Aslında Japonya'nın havası pek soğuktu ve Türkiye'ye dönünce insanlar mont giyerken eşim ve ben, tişört ile dolaştık, o derece buranın havası iyi geldi.
 今回も同じことを繰り返したのですが、わたしが一番変に感じたのはこれ:便座の温度。トルコに帰って来たあと、なぜかいままで感じたことがないほどに冷たく感じたのです。実際、日本はかなり寒く、トルコに戻ってみんながまだジャケットを来ているのに、旦那とわたしはTシャツでうろうろしていました。それぐらいここの気温はよかったのです。

    Bir tek klozete oturduğum zaman aşırı soğuk hissettim ve Japon tuvaletini özledim. Türkiye'de evin her taraf ısıtılır ama bir tek klozet ıstılmıyor neden acaba? Tersine Japonya'da sadece oturduğumuz oda ıstılır ve diğer odalar soğuk kalır ama klozet hep sıcak. O yüzden ne zaman gidersek de popomuzdan üşümek diye birşey yoktur.
 ただトイレの便座に座った時だけ異常に冷たく、日本のトイレを恋しく思いました。トルコでは家じゅう温められているのに、便座だけが温められないのはなぜなのか? 反対に日本では使っている部屋だけが温められて、他の部屋は寒いままなのに、便座はいつも温かい。だから、いつ行ってもおしりが凍えるってことはないのです。

    Japonya'yı övmek için yazmıyorum, yanlış anlamayın. Sadece Merak ediyorum. Kışın evin her tarafı sıcak olan Türkiye'de klozet soğuk, ev içinde bile soğuk olan geleneksel Japon evinde nedense klozet sıcak.
 日本を褒めるために書いているのではありません、誤解しないでください。ただの好奇心です。冬場、家じゅうが温かいトルコで便座が冷たく、家のなかでさえ寒かったりする伝統的な日本の家でなぜか便座が温かい。

    Bu soruma cevap verebilecek birisi varsa elini kaldırsın, lütfen!!!
 このわたしの疑問に応えられる方がいらっしゃったら、どうか手をあげてください!

4 comments:

  1. Replies
    1. o zaman bütün ev teknoloji ile ısıtsın Japonya ama eski evler çok soğuk!!! sadece klozet sıcak :)))))

      Delete
  2. Türkler her taraf sıcak bari tuvalette serinleyelim diye düşünüyor. Japonlarsa ulan donuyoruz zaten bari tuvalette popomuz üşümesin de cırcır olmayalım diye düşünüyor olmasın???:-) Denge politikası işte. Bu yazıdan sonra bir Japon arkadaşımın Türkler ve Japon'lar anahtar ve kilit gibi birbirlerini tamamlıyorlar demesi aklıma geldi. Yalnız o Japon evlerini hatırladıkça hala içime bir ürperti geliyor açıkçası şu kalorifer sistemini iyice bir yerleştirmemiz gerek bence ya Japonya'da. Türkiye'de akıllı klozet yapılmaya başlandı Vestel ile ayrıca Kore'den de ithal ediliyor ama yaygınlaşması lazım

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhabalar, yorumunuz için teşekkür ederim :)
      ''Türkler ve Japon'lar anahtar ve kilit gibi birbirlerini tamamlıyorlar'' sözleri çok hoşma gitti. Arkadaşınızın ağzına sağlık! Ben de bunu kullanayım ihtiyacım olduğunda.

      Şu an Japonya'da yeni evlerde kalorife sistemi olmasa da ev zaten 高気密高断熱 evi (Türkçede ne denir bilmiyorum, yüksek hava ve ısı yaltım evi mi?) olduğu için dışarıdaki hava pek etkilenmiyor. Mesela abimin evi öyle. Fakat eski evlerde öyle değil maalesef... bir gün Türkiye'de bu akıllı klozet göreceğiz, haydi bakalım :)

      Delete