2017-11-24

Dağ yürüyüşünün başka bir zevki: bitki çayı toplamak / トレッキングのもうひとつの愉しみ:ハーブティー採集

    Uzuuuuuuuuuuuuuuun aradan sonra bloguma bir yazı yazmaya başladığım için garip bir hisse kapılıyorum ama bunu teşvik eden şey, bir bitki çayıdır.
 長〜いお休みの後にブログに新しい投稿をしているので妙な気分ですが、こんな気持ちになったのはあるハーブティーのせい。

    Geçen bir arkadaşıma gittiğimde ''Narpuz'' adlı bitki çayını içtim. O güne kadar içmediğim pek ferahlatıcı bir kokuya sahip olan çaydı ve çok beğendim. Buralarda sulak yerlerde yetişen, bir çeşit yabani naneymiş bu. O kadar güzel koku var ki, arkadaşım nezle filan olduğunda içiyormuş. Sonra araştırdığıma göre sakinleştirici, sindirimi kolaylaştırıcı, mide rahatlatıcı gibi etki varmış. Zaten kokusu o kadar güzel ki, arkadaşımdan birazcık aldım, her gün bir bardak içiyorum. (Sağdaki fotoğraf: Narpuz)
 先日、友達のところに行って「ナルプズ」という名前のハーブティーをいただきました。その日まで飲んだことのない、たいへん爽やかな香りのお茶で、とても気に入りました。このあたりでは水辺に近い湿った場所に育つ、一種の野生のミントだそう。なんとも良い香りがあって、友達は風邪を引いた時に飲んでいるとか。あとで調べてみると鎮静効果、消化促進効果、胃の重さ解消といった効果があるようです。 そもそも香りがとても良いので友達から少しもらって 毎日一杯飲んでいます。(右の写真:ナルプズ)

    Ve düşündüm: Türkiye'ye geleli bitki çayı artık hayatımın bir parçası oldu. İzmir'deyken baharatçıdan alıyordum ama Göcek'e taşındıktan sonra dağ yürüyüşüne gittiğimizde kendi toplamaya da başladım.
 考えてみれば、トルコに来てからハーブティーはもう生活の一部になりました。イズミルにいた頃はハーブ屋さんから買っていましたが、ギョジェキに来てからはトレッキングに出かけた時に自分でも摘みはじめました。

    Soldaki fotoğraf: Kendi elimle toplayıp kuruttuğum yabani kekik. Bunu bardağa koyup sucak su koyarak içiyorum. Dağ yürüyüşüne giderken de kesinlikle bulunduğu bitki olduğu için hep termose sucak su koyup götürüyorum ve orada taze taze içiyorum. Sonra topladıklarımı evde kurutuyorum. Tabi ki daldan yapraklar kopartıp yemeklere de koyuyorum.
    Bu yabani kekik, heryerde satılıyor ama kendi topladığım kekik kadar güzel koku olan yok. Neden bilmiyorum ama öyle!
 左の写真:自分の手で摘んで乾かした野生のタイム。これをカップに入れ、熱湯を注いで飲みます。トレッキングに行った時にも必ず見つかるハーブなので、いつも魔法瓶に熱湯を入れて持って行き、山で採りたてのを飲んでいます。あとで集めたものを乾かします。もちろん小枝からしごきとって料理にも使います。
 この野生のタイムはどこででも売られていますが、自分で摘んだタイムほど良い香りがするものはありません。どうしてなのかわかりませんか、本当なんです!

Göcek'e bakan tepeden. Orada kekik toplayıp taze taze içmek başka bir keyif! 
ギョジェキを見下ろす山の上から。そこでタイムを摘み取ってそのまま飲む。これもまた愉しみのひとつ。

Sağdaki fotoğraf: Bu da dağ yürüyüşüne gittiğimde topladığım adaçayı. Kokusu pek güçlü ve güzeldir. Buralarda toplayanlar çok. Evin önünde kuruttukları zamanlarda etrafına buram buram kokuyor ve insanı büyülüyor.
 右の写真:これもトレッキングの時に集めたアダチャユ/セージティー。香りがとても強く、素晴らしい。このへんで採集する人はとても多く、家の前で乾燥させているときには周辺にかなりの香りが充満して人を魅了します。

    Bu arada bir kelime adaçayı fakat aslında 30 çeşit olduğu söyleniyor. Soldaki de başka bir çeşit adaçayıdır. * Pazardan aldım.
 ところでひと口にアダチャユと言っても実は30種類もあると言われています。左の写真も別の種類のアダチャユ。※これは青空市場で買いました。

    Soldaki fotoğraf: Karabaş otu. Baharda çevredeki dağlarda güzel morumsu çiçek açan, bol bol görünen bir bitki. Fotoğraftakini pazardan aldım ama bir sonraki baharda kendim gidip toplayacağım.

    Aşağıdaki fotoğraf: Bu sene Nisan ayında dağ yürüyüşüne gittiğimde çektiğim karabaş otu. Görünüşü de pek güzel bir bitkidir.
 左の写真:カラバシュ・オトゥ/ラベンダー系のハーブ。このへんの山々に美しい紫の花を咲かせる、いたるところに見られるハーブ。写真のものは青空市場から買ったものですが、来春には自分で採集しようと思っています。

Sağdaki fotopğraf: Dağdaykenki karabaş otu.
右の写真:山に咲くカラバシュ・オトゥ。

Bunların dışında Türkiye'de pek çok bitki çayı bulunuyor ve genişçe içiliyor: Ihlamur, rezene, kuşburunu, kantoron, melisa... Bir bakma bitki çayları cenneti nedebilir burası.
このほかにもトルコではたくさんのハーブティーがあり、広く飲まれています。ウフラムル/リンデンティー、レゼネ/フェンネルティー、クシュブルヌ/ローズヒップティー、カントロン/セントジョーンズワート・ティー、メリサ/レモンバームティー.....。ある意味、ここはハーブティーパラダイス、と言えるかもしれません。

4 comments:

  1. Sadece Turkiye'de yetisen bitki turu sayisiyla, tum Avrupa'da yetisen bitki sayisinin neredeyse ayni oldugu ile alakali bir yazi okumustum. Hatta Turkiye, endemik bitki turu sayisi bakimindan Avrupa'ninkinden de ilerdeymis. Sasirmistim..:)
    Ben de bi arastiracagim Narpuzu, yazinda kokusunu o kadar methetmissinki, cok merak ettim, alip bakmazsam olmaz:)
    Kusura bakmayin, belki cok defa sorulmustur, ondan dolayi cekinerek soruyorum ama, blogunuzdaki yazilari once Japonca yazip sonra Turkce'ye mi ceviriyorsunuz, yoksa once Turkce mi yaziyorsunuz?
    Iyi gunler, lezzetli caylar, keyifli sohbetler dilerim!!..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba Karasu,

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Evet, narpuz gerçekten güzel birşey. Lütfen bir bakıp deneyin! Ben de mevsiminde toplayıp kurutayım diyorum şimdi :)

      Ve ne kusur, lütfen!! Çekinecek ne var, laf mı olur... :)
      Şu an blog yazısını yazarken direkt Türkçe yazıyorum (İlk Türkçede blog yazmaya başladığımda nasıldı tam hatırlayamıyorum ama) ve sonra Japoncaya çeviriyorum. Bazen Japonya'ya çevirirken Türkçemi düzeltiyorum ama.

      Teşekkür ederim! Sizin de Türkiye'nin doğa bolluklarından güzel çay keyfini çıkarmanızı diliyorum. İyi günler...

      Delete
    2. Turkceniz super:), once Turkce yazmaniz hayret verici, hatta fevkaladenin de fevkinde😂🤗! Cidden takdir ediyorum..
      Yazilarinizin devamini bekleriz:)

      Delete
    3. Çok teşekkür ederim :)

      Ama Türkçe okuyalı 16 sene, Türkiye'de oturalı 10 sene geçti, bu kadar olayım artık. Yine de sözleriniz çok gurur verici, beni öğrenmeye teşvik etti. Bundan sonra daha çok deyimler öğrenmek istiyorum!!
      Blogumu pek yazamıyorum ama yazmaya çalışacağım.
      Teşekkürler...
      Sevgiler...

      Delete