2024-08-09

Japonya'da, Türkiye'de, Paris Olimpiyatlarında görünen çifte standart! / 日本で、トルコで、パリ・オリンピックで見られるダブルスタンダード

   Bu hafta Japonya'da iki önemli tören yapıldı. 

 今週、日本ではふたつの重要な儀式が行われました。

   Biri 6 Ağustos'ta Hiroshima'da, diğeri ise 9 Ağustos'ta Nagasaki'de, ikisi de atom bombası kurbanlarının ruhlarını teselli etmek ve dünyada kalıcı barış için dua etmek amacıyla düzenleniyor.

 ひとつは8月6日、広島で、もうひとつは8月9日に長崎で、ともに原爆犠牲者の霊を慰め、世界の恒久平和を祈念する目的で開催されています。

   Ve bu sene biraz olaylı oldu. Nagasaki belediye başkanı, İsrail'i davet etmeyince ilk başta Japonya'daki Amerika Büyükelçisi buna karşı çıktı. Yine de Nagasaki Belediye Başkan'ı geri adım atmayınca Amerika G7 ülkeleri ile konuştu - Sonuç: Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya büyükelçileri ve de Avrupa Birliği elçisi de törene katılmadı. (Amerika, İngiltere ve İsrail Büyükelçileri ise Tokyo'da bir tapınakta düzenlenen anma törenine katılmış bu arada)

 そして今年はちょっと事件が起こりました。長崎市長がイスラエルを招待しなかったのを受け、まずは在日アメリカ大使が異議を唱えました。それでも長崎市長が決定を変えなかったためアメリカはG7各国に要請を出した結果:アメリカ、イギリス、カナダ、フランス、ドイツ、イタリア、そして国連大使も式典に参加しませんでした。(アメリカ、イギリス、イスラエルの三国は東京のお寺で開催された法要に参加したそうです)

    Barış tören düzenleniyor, burada savaşta olan ülkelerini çağırmamak, bir mesajdır. Amerika başta olmak üzere büyükelçiler, ''Politikayı bılaştırmaması gerektiğini'' dile getirmiş ama törenin amacı barış ise, barışa uymayan hareketlerde bulunan ülkeyi kınamak (Nagasaki Belediye başkanı, bu şekilde ifade etmemiş ama) normal değil mi?

    Biri Twitter (şu anki X)'de yazıyordu: ''İsrail'e politik düşüncesi ile dokunmak, uluslararası zımni anlaşma'' imiş fakat bu tamamen çifte standart!

 平和式典が開催されようとしていて、そこで戦争中の国を招待しないというのは、メッセージです。アメリカをはじめとする各国大使は「政治を持ち込んではならない」と言ったようですが式典の目的が平和であるとするなら、平和に則さない行動を見せる国を厳しく批判することって(長崎市長はこういう形で表現はしなかったようですが)普通のことじゃないの?


    Türkiye'ye bakarsak 2 Ağustos'tan beri instagram yasaklanmış durumda.

    Bu olay şöyle gelişmiş: 31 Temmuz, İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya platformu X hesabı üzerinden İsmail Haniye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayımlamış ve Instagram'ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkati çekerek, "Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" ifadelerini kullanmıştı.

    Bana kalırsa, burada da çifte standart uygulanmış durumda. İlk başta ne oluyor dedim ama sonradan ne olduğunu öğrenince Türkiye'nin davranışı da pek yanlış olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Yani Türkiye'nin kararına karşı çıkacaksak, instagram'ın kararına da karşı çıkalım diyorum.

 トルコへ目を移すと、8月2日以降、インスタグラムが禁止された状態です。

 この件は、以下のように起こりました:7月31日、通信大臣のファフレティン・アルトゥンがソーシャルメディアのX(元ツイッター)アカウント上でハマス最高幹部イスマイル・ハニイェの死後、哀悼のメッセージを発表し、同時にインスタグラムがハニイェ氏に関係した投稿をブロックしたと指摘しつつ、「いかなる理由をも示さずにハニエの殉教に対する人々の追悼メッセージの投稿を妨害しているSMSプラットフォーム・インスタグラムも強く非難する。これは明白な検閲の企てである」と言いました。

 この件に関するわたしの意見は、ここにもダブルスタンダードが適用されている、ということです。最初は、何が起こってるの?と思いましたが、後で何があったかを理解してみれば、トルコの対応は大きく間違っているとは思いません、正直なところ。トルコの決定に対してプロテストを起こすなら、同時にインスタグラムの対応にもプロテストすべきだと思います。


   Paris Olimpiyatları ise 24 Temmuz'dan beri devam ediyor. (Açılışı 26 Temmuz'da yapıldı ama okçuluk, futbol, hentbol vb. yarışmalar, 2 gün öncesinden başlamıştı)

   Eskiden Türkiye'de Olimpiyatlar pek popüler değildi, fakat gittikçe ilginin arttığını hissediyorum. Türk oyuncuların madalya elde etmeleri güzel bir şey. Yine ben ilgimi kaybediyorum - çok paragözlü spor festival olduğu için, artık amatör sporcuların yarışması olmadığı için. Ve en çok burada da çifte standart gördüğüm için. 

 パリ・オリンピックは、7月24日から開催されています。(開会式は26日でしたが、アーチェリーやサッカー、ハンドボールなどはその2日前から開催されていました)

 昔はトルコでオリンピックは特に人気があるわけではありませんでしたが、時を経るに従って人々の興味が高まったように思います。トルコの選手がメダルを手にするようになったことも素晴らしいことです。それでも、わたし自身は興味を失っています。ー 経済的な貪欲さが目に余るスポーツの祭典であること、もはやアマチュアスポーツ選手の大会ではないこと、が理由。そして最たる理由は、ここでもダブルスタンダードがあるからです。

   Paris Olimpiyatları'nın başladığında Japon filozof sayın Kohei Saito şöyle demişti: Paris Olimpiyatlarına boykot ediyorum. Bir sürü sebebim var: Aşırı ticarilik hoşuma gitmiyor ama daha ziyade ''Sportwashing / Spor ile para aklama''ya karşıyım - yani İsrail sorunları. Rusya, savaş nedeniyle olimpiyata katılamıyor, fakat İsrail katılabiliyor. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Filistin'i işgalinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten çığır açıcı bir tavsiye niteliğinde görüş yayımlandı. O halde Paris Olimpiyatlarına katılıyor. Hem uluslararası toplum hem de Uluslararası Olimpiyat Komitesi İsrail'i kabul ediyorsa ben buna karşıyım...

 パリ・オリンピックが始まった時、日本の哲学者・斎藤幸平氏がこう言っていました:パリ・オリンピックをボイコットしています。たくさんの理由があるのですが、行きすぎた商業主義が気に入らないし、それよりも何よりも「スポーツウォッシュ」には反対です。つまり、イスラエルの問題。ロシアは戦争を理由にオリンピックに参加できないのに、イスラエルは参加できる。国際司法裁判所がイスラエルのパレスチナ占領は国際法に違反している、という画期的な意見勧告を発表しました。にもかかわらず、パリ・オリンピックには参加している。国際社会やIOCが認めても、僕はこれに反対します。

   Ben de tam aynı fikirdeyim. Bu çifte standartlardan bıktım. 

   Sosyal medya instagram'ın yasaklanması benim için de hoş değildi ama aslı sorun orada mı, tekrar düşünsek mi? Sorun sadece Türkiye'de mi? Yoksa Amerika'daki özel şirketinin kararında mı? 

 わたしもまったく同じ意見です。こうしたダブルスタンダードにはもううんざり。

 ソーシャルメディア・インスタグラムの禁止措置はわたしにとっても嬉しいものではありませんが、本当の問題はそこにあるんでしょうか? わたしたちはもう一度考えてみる必要があるのでは? 問題はトルコだけにあるのでしょうか? それともアメリカの私企業の決定にあるのでしょうか?

No comments:

Post a Comment