2009-01-21

Japon ile buluşabilen dört gün / 日本と出会う4日間

2009.01.21

"6. İstanbul Japon Filmleri Festivalı", Levent Kültür Merkezi'nde yapılacak, 22 - 25 Ocak tarihleri arasında. Ve giriş ucretsiz olacak!! Detayi buraya.

Bu arada yandaki fotoğraf, Cumhuriyet gazetesi'nin bu festival hakkında yazılan bir makarenin yanında olanıdır. Niye? Japon imajı hala böyle mi??? Ne yazık ki...

Bu festivalda gösterilecek tüm filmler, Japonca orijinal sesi ve Türkçe altyazı ile izlenebilecek. Ve bu festivalda gösterilecek filmler, "Büyük ustalar - Japon sinema dünyasını şekillendiren yönetmenler" "Tanınmayan seçkin Japon filmlerinden örnekler" "Günümüzün Japon sinemasından kesitler" ve "Japon animasyonunun başyapıtları" gibi bölümün altında yapılacak.

"Büyük ustalar - Japon sinema dünyasını şekillendiren yönetmenler" olarak Turkiye'de de çok tanınan bir yönetmen Akira Kurosawa'nın "Yaşamak (1952)" ve şu Kurosawa'nın en saygi gösterdiğini söylenen bir yönetmen Kimio Naruse'nin "Yüzen Bulutlar (Naruse'nin en başarılı bir romantik filmlerinden biri, 1955)" beyazperdeye çıkacak.

"Tanınmayan seçkin Japon filmlerinden örnekler" olarak ise Venedik Film Festivalı'nin Gümüş Aslan ödüllü yönetmen olan Takeshi Kitano'nun ilk donemindeki bir eseri "Bir Deniz Manzarası (1991)", yönetmen Seiji Kamiyama tarafindan yapılan ve 1987 tarihinde Japonya'da çok başarılı olan bir film "Haçko: Bir Köpeğin Hikayesi (1987)" ve Japon manga sanatıcısı ve animatör olarak tanınan Osamu Tezuka'nın çizgi romanını film olarak yapan yönetmen de olan Akihiko Shiota'nın "Arkana bakma (1999)" gibi filmleri gösterilecek.

Ancak "Günümüzün Japon sinemasından kesitler" bölümünde doğrusu şimdiki Japonya'da çalınmış hisse senetleri olan yüzler sıralanıyor.
Yönetmen Sang il Lee'nin "Hula Kızları (2006)", iki yıl önce Japon Academy ödülünü alan en çok sevilen film idi. Bu hikaye, 2008de tiyatro oyunu olarak da gösterildi.
Yönetmen Eiichiro Hasumi'nin "Umizaru: Çevik Dalgıçlar (2006)", ilk olarak çizgi romanıdır. Sonra televizyon dizisi olarak yapıldı, 2006 tarihinde sinema olarak vizyona çıktı ve şimdi üçüncü eser için hazırlanıyormuş. Sanki istanbul'da gösterilen film, birinci olacak.
Bu defa İstanbul izleyicilerin önüne "Linda Linda Linda(2005)" adlı bir film sunan Nobuhiro Yamashita, "Japon'un Aki Kaurismaki'si" ya da "Japon'un Jim Jarmusch'ı" adlandırılan yönetmendir.
Ve "Kamikaze Kızları (2004)" sunan Tetsuya Nakashima, rekram filmi yönetmeni olarak da çalışan yönetmendir. Bu defa İstanbul izleyiciler de buluşacak "Kamikaze Kızları"dan fazla "Matsuko'nun anilari / Kiraware Matsuko no İssho" ya da "Paco ve buyu resimli kitap / Paco to mahou no ehon" gibi filmler ile iyi şöhretli kazandı.
Bence bu kategorideki filmleri daha güzel, yani "Günümüzün Japon sinemasından kesitler"deki filmleri izlemenizi tavsiye ederim.

Bunlardan baskası olarak "Japon animasyonunun başyapıtları" bölümü de varmış.
Bu bölümde yapacak olan filmler, yönetmen Shinichiro Watanabe'nin "Kowboy Bebop Cennet kapısı (2001)" ve yönetmen Keiichi Hara'nın "Coo ile geçen yaz (2007)" olacak.

Not; Bunu ders çalışmak için Türkçe olarak yazıyorum. Biliyorum hatam çok. Affedersiniz. Eğer vaktiniz varsa hatamı düzeltebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Ve aşağıdaki Japonca yazısı, bu Türkçe yazısının çevirmesidir.
--------------------------------------------------------------------------------------
 第6回イスタンブル日本映画祭が、レヴェント文化センターにて行われます。1月22日~25日の期間、しかも入場料は無料! 詳しくはこちらへ。

 この映画祭で上映されるすべての映画は、日本語オリジナル音声とトルコ語字幕で見ることができます。また、映画祭に登場する映画は「偉大なる巨匠~日本映画界を形作った監督たち」「知られざる、選りすぐりの日本映画から」「現代日本映画の片鱗」「日本アニメーションの傑作」というセクションのもとで上映されます。

 「偉大なる巨匠~日本映画界を形作った監督たち」として、トルコでもよく知られている映画監督・黒澤明の「生きる (1952)」と、その黒澤が最も尊敬していたと言われる映画監督・成瀬巳喜男の「浮雲(成瀬の最高傑作と言われる恋愛映画のひとつ/1955)」がスクリーンに登場します。

「知られざる、選りすぐりの日本映画から」としては、ベネチア国際映画祭で銀獅子賞を受賞した北野武監督の初期の作品「あの夏、いちばん静かな海。」、神山征二郎監督によって作られ、1987年に日本で大ヒットした映画「ハチ公物語 (1987)」、そして日本の漫画家であり、アニメーターとして知られる手塚治虫の漫画を映画化した映画監督でもある塩田明彦の「どこまでもいこう (1999)」といった映画が上映されます。
一方、「現代日本映画の片鱗」セクションでは、まさしくいまの日本で注目される面々が並びます。
李相日監督の「フラガール (2006)」は、2年前に日本アカデミー賞を受賞したヒット作。この物語は2008年に舞台化もされました。
羽住英一郎監督の「海猿 (2006)」は、もともと漫画でした。その後テレビドラマとして製作され、2006年に映画としてスクリーンに登場。現在は3作目が準備されているようです。おそらく、イスタンブルで上映されるのは1作目です。
今回、イスタンブルの観客を前に「リンダ リンダ リンダ (2005)」というタイトルの映画が上映される山下敦弘監督は「日本のアキ・カウリスマキ」「日本のジム・ジャームッシュ」と称される映画監督です。
そして、「下妻物語 (2004)」が上映される中島哲也は、CMディレクターとしても活躍する映画監督です。今回、イスタンブルの観客たちが見る「下妻物語」のほか「嫌われ松子の一生」「パコと魔法の絵本」といった映画でも良い評判を獲得しました。
わたし的には、このカテゴリーの映画、つまり「現代日本映画の片鱗」の映画を見られることをオススメします。

 このほかに「日本アニメーションの傑作」というセクションもあるようです。このセクションで上映されるのは渡辺信一郎監督の「COWBOY BEBOP 天国の扉(2001)」と、原恵一監督の「河童のクゥと夏休み(2007)」です。

No comments:

Post a Comment