
Sabah saat 9'da Kızılay'da buluşup Metroyla Akköprü'ye gittikten sonra istasyondaki adama nereden otobüse binebileceğimizi sorduk. Adam, otobüs dorağını elle gösteyerek bizi götürmeye başladı... biz de onun arkasından yürüyorduk da aniden adam koştu ve bize de koşmamız gerektiğimizi söyledi. Otobüs kalkmak üzreydi, aslında kalkıyordu ama adam otobüsü durdurmak için, yani bizim için daha da hızlı koştu ve otobüsteki adama ''Bu kızları Baypazarı'ya götür'' bağırdı. Biz de adama teşekkür ederek otobüse koştu ve yetiştik... adamın sayesinde. Teşekkürler amca. Adını bile bilmiyorum da bizim için gün iyi niyetle başlattı.

きのう、日本からやってきた友だち、アンカラに暮らす友だちと3人でベイパザルに行ってきました。朝9時にクズライで待ち合わせ、メトロでアクキョプルに行った後、駅のおじさんにどこからバスに乗れるかを尋ねました。おじさんは、バスの停留所を手で示しながらわたしたちを案内し始め、わたしたちもおじさんの後ろから歩いている……と、突然おじさんが走りだし、わたしたちにも走れと叫びました。バスはちょうど出発するところ。実際出発していたのですが、おじさんはバスを止めるために、つまりわたしたちのためにさらに速く走ってバスの兄ちゃんに「この子たちをベイパザルに連れて行ってやれっ」と叫んだのでした。わたしたちはというと、おじさんにお礼を言いつつバスに向かって全力疾走。間に合いました、おじさんのおかげで。ありがとう、おじさん。名前も知らないけど、わたしたちの1日をいい感じで始めてくれました。


Otobüsten bindikten sonra gördüğümüz ilk manzara o kadar etkileyici değildi. Ama bir saat yürüyünce Beypazarı'ın ne kadar güzel olduğunu anladık. Evet, orası Safranbolu gibi tanınmış bir yer derğil, tabii ki Dünya Mirası bile değil, ama bana göre Safranbolu'ndan daha güzeldi.
Tarihi çarışı'nın görüntüsü, orada çalışanların gülümsesi, yolda karşılaştığımız insanlar, Beypazarı'nda yaşayan kadınların özel giyişler... oradaki herşey içimi rahatlattı, yüreğim nazik bir şekilde ısıttı. Bu kez zamanımız yetmediği için Beypazarı'nın broşüründe tanınan her yere gidemedik maalesef, ama tekrar geleceğime eminim. Umarım orada hissettiğim havası bundan sonra da değişmesin!

バスを降りてから最初に見た眺めはそれほど印象的ではありませんでした。けれど、1時間ほど歩いてみるとベイパザルがどれほど素敵な場所であるかが分かりました。確かに、そこはサフランボルのようによく知られた場所じゃないし、もちろん世界遺産でもないけれど、わたしの目にはサフランボルより素敵に映りました。


昼食:クルシュンル・モスクのそばにあるTarihi Taş Mektep というレストランで。ベイパザル・ギュベジとアイランを頼みました。通常、トルコのご飯てわたしにとっては多すぎるので(食べきれない)1つの料理を注文したのですが、ベイパザル・ギュベジはとっても小さかった。反対にアイランはめちゃでかかった(ジョッキできた)。

Tarihi Çarşı にある家庭の味のバクラヴァ屋さん・キャラヴァンサライ。めちゃめちゃデカイ天板で焼かれたバクラヴァ、初めて見ました。そこのお兄さんは、わたしたちを招き入れ、おいしいバクラヴァをご馳走してくれました♪ そのあと、アンカラから来たというお客さんのひとりがわたしたちにバクラヴァ1箱をプレゼント。「受け取れない、やりすぎですよ」と言ったら、こう言われました。「ホスピタリティーですよ。わたしたちはお客さんが好きなんです」。本当にありがとう、お兄さん!

ベイパザルの名産、テルキャーリ(ワイヤー状の銀を細工しながら作る銀製品。細かい装飾が本当にキレイです)。わたしは金よりも銀の方が好きなので本当に心を奪われました。



収穫:エリシテ(お家で作られるタイプのマカロニ。作り方はうどんに似ている。これも工場産ではなく、手作りのもの)とベイパザル・クルス(小麦粉と牛乳、バターで作られるビスケットのような甘くない食べ物。1年間保存できちゃう、というのがこのビスケットの一番の特徴)はお家の人たちへのお土産として。それからイーネ・オヤで飾られたスカープとテルキャリ銀製品。
baklavayı beğendiniz mi ,hiç ondan bahsetmemişsiniz..Bu arada ben resimdeki baklavacı..:)Beypazarı na yolunuzdüşerse bekleriz.
ReplyDeletemail : armacomputer@hotmail.com
Kervansaray Beypazarı Ev Baklavacısı
0312 762 3000
Abi! Ne yapıyorsunuz, iyisiniz değil mi?
ReplyDeleteBuraya yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim. Aynı zamanda kusura bakmayın, tabii ki beğendik baklavanızı... ama yazmayı unutmuşum... gerçekten özür diliyorum. Ama arkadaşlarıma hep söylüyorum, Beypazarı'ya gidersen mutlaka sizin dükkanınıza git diye...
Tekrar tanıştığımıza memnun oldum. Hep diliyorum işinizin yolunda olsun diye. Ellerinize sağlık! Hayırlı işler!!