2022-09-17

Hazine dolu Türkiye +, Gordion / お宝いっぱいのトルコ➕プラス〜ゴルディオン

     2007 ve 2009'da toplam 1.5 sene Ankara'da oturduğum halde, sadece 100 kilometre uzakta olan Gordion Antik Kenti'ne gitmemişim. Sonradan çok pişman oldum o kadar yakınken neden gitmedim diye. 
    Ve 2021 Kasım ayında (yani 10 sene aşkın zaman geçti...) nihayet ziyaret fırsatını yakaladım. Bir iş için Ankara'ya gitmemiz gerekiyordu, bu yolculuğun yol üstüydü Gordion. 
 2007年と2009年に合計1年半アンカラに滞在したのに、わずか100キロ離れたゴルディオン古代都市遺跡には行かなかったわたし。後になってものすごく後悔しました、あれほど近いところに住んでてなんで行かなかったのかと。
 そして、2021年の11月に(つまり10年以上経って)やっと訪問する機会を得ました。用事があってアンカラに行く必要があったのですが、その道中にゴルディオンがあったのです。





    Gordion, Frigya'nın tarihi başkenti. Bu bölgede 128 adet tümülüs bulunuyormuş (ki bu bölgeye baktığınızda gördüğünüz küçük büyük tepeciklerin çoğu tümülüsdür) ve en büyük olan da Midas Tümülüsü'dür. Gordion Müzesi'nin hemen karşısında yer alan 300 metre çapında ve 53 metre yüksekliğindeki bu tümülüsün mezar odası, dünya üzerinde günümüze ulaşabilmiş en eski ahşap yapıymış. Bu yapıda çam, sedir ve ardıç olamk üzere 3 farklı ağaç kullanılmış. Kazı çalışmalarında mezar odasından fibulalar, kaplar, kazanlar, testi ve ahşap masalar gibi eserler çıkarılmış. Bu ahşap masa ise Ankara'daki Anadolu Medeniyet Müzesi'nde sergilenmektedir. Tam arkasında AMM'ye gittiğimiz için iyi hatırlıyorum. (fotoğraflar da buraya koyuyorum) Bu arada Midas Tümülüs deniyor ama büyük ihtimale onun babası Gordion'un mezarı bu. 
 ゴルディオンはフリュギア帝国の歴史的な首都。この地方には128の古墳があり(ってことは、この辺りを見回して見える大小の丘のほとんどは古墳てこと)最も大きなものがミダース古墳です。ゴルディオン博物館のすぐ前にある直径300メートル、高さ53メートルのこの古墳の墓室は世界で今日まで残っている最も古い木造の建築物だそうです。この建造物には松、杉、ビャクシンといった異なる三種の木が使われています。発掘調査で墓室からは腓骨、器、大鍋、水差し、そして木製の机などが出ました。この木製の机はアンカラにあるアナドル文明博物館で展示されています。ちょうどこのすぐ後に同博物館に行ったのでよく覚えています。(その写真もここに載せています)ところで、ミダース古墳と言われていますが、実はこれはおそらくその父ゴルディオンの墓だとのこと。

ミダース古墳には入ることができる
古墳の中心部にある木造の墓室
アナトリア文明博物館に収蔵されている木製の机
繊細な細工が本当に美しくビックリ!

    Buraya kadar gelmişken müze de mutlaka gezmemiz lazım. Burada tabi ki kazı çalışmalarından çıkan eserler sergilenmekte. Ayrıca müzenin açık hava kısmında ise Gordion'dan çıkan çakıl taşı mozaiği, Ankara Kayabaşı köyü'nde bir ev inşaat sırasında çıkmış mozaği de var. 
 ここまで来たら博物館も行っとかないといけません。ここにはもちろん発掘調査で出たものが展示されています。また、博物館の屋外部分にはゴルディオンから出た小石のモザイク、アンカラのカラバシュ村で家の建築の際に見つかったモザイクもあります。

博物館収蔵品・向かいあう豹
コミカルな踊る人々のデザイン
とても精巧な羊の頭

    Gordion ile ilgili değil ama... Buraya giderken Emirdağ'da bir gece kalmıştık. O zaman şehirde gezerken yorgancı gördüm. Rica edip fotoğraf çektim. Hala böyle el işlerin olmasına çok sevindim. Ağır yun yorganı artık çok kullanılmıyor, yine de böyle kültür korunması gerekiyor. 
 ゴルディオンとは関係ありませんが。。。ここへ行く時、エミルダーで一泊しました。その時街をぶらぶらしていて、布団屋さんを発見! お願いして写真を撮らせてもらいました。いまだにこうした手仕事があることに感激。重い羊毛布団なんて、もうあんまり使われていませんが、それでもこうした文化は守られるべきです。

No comments:

Post a Comment